EXIT serien – Anmeldelse

EXIT serien er en af mine favorit “escape in a box” oplevelser. Modsat Unlock!, 50 Clues og andre i genre, så bruger spillet ingen app. Til gengæld lægger spillet op til at det undervejs ødelægges, så medmindre man er forsigtig og bevidst undgår dette, så er spillet lige til at smide ud efter en gennemspilning.

Udgivelsesår
Alder12+
Antal spillere1-6
Spilletid45-90 minutter
UdgiverKosmos
SprogFås bl.a. på Dansk eller Engelsk

Spillet

Spillet består af 3 typer af kort:

  1. Gådekort (Riddle Cards)
  2. Svarkort (Answer Cards)
  3. Hjælpekort (Help Cards)

Foruden kortene består spillene af en decoder og en notesbog.

Spillene starter altid med en lille baggrundshistorie fra notesbogen. Generelt er historierne en meget, meget lille del og for mit eget vedkommende er baggrundshistorierne ret uinteressante. Fokus i EXIT spillene er på gåderne.

Igennem spillet skal der løses et antal gåder for at slippe ud. Gåderne består af gådekort samt sider i notesbogen. Gåderne er markeret med et symbol, og når en gåde er løst indskrives svaret på dekoderen. Dekoderen giver et tal, hvorefter svarkortet med det pågældende tal tages fra bunken af svarkort. Svarkortet vil fortælle om svaret er korrekt og i så fald, hvilke nye gådekort spillerne får.

Spilsystemet er ganske imponerende og virker fremragende. Der har aldrig været problemer med denne del i nogen af mine spil. Det er også dejligt at undvære en app.

Hvis man går i stå kan man altid tage et hjælpekort. Der er 3 hjælpekort til hver gåde:

  1. Hjælpekort fortæller, hvilke gådekort man skal have fundet for at løse gåden
  2. Hjælpekort giver et hint til, hvordan gåden skal løses
  3. Hjælpekort giver svaret til gåden

Hjælpekortene betyder, at man altid kan komme videre, hvis man har brug for hjælp. Hvis man går op i teamets performance, så er der et point system. Der gives stjerner for at være så hurtig som mulig og for at bruge få hjælpekort.

En af EXIT spillenes styrker er, at der skal tænkes ud af boksen. Hele spillet skal benyttes, og der skal ofte klippes, foldes, rives og lignende. Regn med at du har splittet spillet ad, når du er færdig. Det er ærgerligt at ødelægge et spil, men det er dog også en stor del af fornøjelsen.

Sværhedsgrader

Spillene har en skala af sværhedsgrader, som er printet direkte på boksen. Spillene kan have 1-5 i sværhedsgrad.

De nemme udgaver af EXIT spillene er linære, men det er ikke tilfældet for de sværere udgaver. I de svære spil er en del af udfordringen, at man ikke ved, hvilke gåder man har nok informationer til at løse.

Anbefalinger til EXIT spil

Den forladte hytte er et af de første spil, der blev udgivet. Det er relativt let men stadig udfordrende, og det er derfor en god introduktion til serien.

The Sinister Mansion er et af de nyere spil. Det er nogenlunde på samme niveau som den forladte hytte.

Døden på orientekspressen er lidt sværere end de 2 andre. Det har dog en interessant tilføjelse – Ud over at løse gåderne, skal spillerne også kunne svare på hvem, der begik mordet.

En kommentar til “EXIT serien – Anmeldelse”

Skriv en kommentar