50 Clues Leopold – Anmeldelse

Anmeldelsen dækker hele serien af Leopold, som består af 3 dele, der købes separat. Bemærk, at serien indeholder vold og emner der er særdeles uegnet for børn (og sarte sjæle)

50 Clues Leopold er en serie af “Escape room” spil i 3 dele. Spillene er selvudgivet og designet af Jeppe Norsker. De er udgivet i flere sprog herunder Dansk og Engelsk. Serien består af følgende spil, som købes separat:

  • De dødes pendul
  • Hvid søvn
  • Leopolds skæbne
Udgivelsesår2019
Alder16+
Antal spillere1-5
Spilletid90 min
UdgiverNorsker Games

Spillet

50 Clues minder spilmæssigt om Unlock! serien som mange er bekendte med. Spillet indeholder udelukkende en bunke kort i en flot æske og der skal bruges en smartphone, tablet eller computer til at indskrive svar og hints.

Både æske, kort og tilhørende app er i kvalitet der er over standard og det grafiske layout og design er gennemført hele vejen igennem. Kortene er lidt større end andre spil og den simple og tydelige stil gør det nemt at benytte og tyde kortene.

Spillerne kan udføre 4 overordnede handlinger. Der skjulte tal på kortene, som lader dig tage et nyt kort med det fundne tal. De fleste genstande på kortene har røde firkantede talkoder, som betyder at de kan kombineres. Et simpelt eksempel kunne være en bil og en benzindunk, som begge har et nummer, der kan kombineres på app’en. App’en fortæller så om det er en kombination der bringer dig videre eller ej. Nogle kombinationer vil have et negativt resultat.

Genstande med sorte firkantede tal kan inspiceres ved at indtaste tallet direkte på app’en. Der er ofte flere sorte tal, så ved at vælge det korrekte tal først sparres tid. Til sidst er der tal, som skal kombineres med et svar. Svaret skal findes ved at løse en gåde, hvorefter tallet plus svaret indskrives i appen.

App’en har også enkelte tidsbegrænsede begivenheder. Nogen vil muligvis finde det irriterende, da det bryder med spillernes eget tempo. Men det giver en variation i spillet og forekommer meget sjældent.

De 4 overordnede handlinger blev hurtigt indlært i begyndelsen af spillet, og det var aldrig en udfordring at finde ud af, hvordan man teknisk skal tilgå tal og app. Det er imponerende, hvor meget 4 simple handlinger kan bruges til at opstille utallige simple men varierende udfordringer.

Eneste lille kritik fra vores spilgruppe var at pointsystemet ikke altid var gennemskueligt. Der er enkelte kombinationer, som er rent gæt og det er ikke altid klart, hvad der tæller ned i point.

Det giver kun mening at spille spillet 1 gang. Men der ødelægges ikke noget undervejs, og der medfølger 30 licenser til gennemspilninger på app’en. Det kan virke skørt med en digital begrænsning på antal spil, men det bør ikke have nogen betydning, da samme person ikke har grund til at spille det flere gange og 30 licenser er mere end rigeligt til at låne til venner.

50 Clues Spilindhold
Del 1 – De dødes pendul

Historien (Spoiler-free)

Historien handler i alle 3 dele om Maria, der starter indespærret på en retspsykiatrisk afdeling. Spillet spilles fra Marias perspektiv, og spilleren skal under spillet træffe valg baseret på Marias tankegang. I første del vil Maria slippe ud, da hun skal finde hendes søn og redde ham. De resterende dele fortsætter historien. Spillene skal spilles i rækkefølge for at historien giver mening, men kort fra tidligere spil skal aldrig tages frem igen.

Det skal understreges at spillet er ekstremt brutalt. Emnerne kom bag på denne spilgruppe, som fra start havde joket med, hvor historien kunne være på vej hen. Det kom alligevel bag på gruppen hvor langt spillet tager historien ud i det brutale. Uden at afsløre for meget, så skal man ikke være sart når det kommer til ubehagelige emner og børn.

Den voldsomme historie giver nogle overraskelsesmomenter, som giver en god effekt, hvis man ikke er skræmt væk af emnerne. Spilgruppen kunne godt se idéen med historien, men der var dog egentlig et ønske om at det brutale havde været nedtonet en anelse og fyldt mindre. Det vil dog være en smagssag, men man skal være opmærksom på at spillet ikke er for alle.

Samlet vurdering

Spillet var en fornøjelse at spille og har været en af de bedre “Escape room in a box” oplevelser. Hvis man ikke er skræmt af spillets tema, så er dette blandt toppen af denne type spil. Vi venter spændt på det næste spil fra samme udgiver!

Vi kunne lide

  • God kvalitet af illustrationer og kort
  • Tilpas mængde gåder – Til den lette side, men stadig udfordrende
  • Gåderne er relevante for historien og er ikke ude af kontekst
  • Spillet skal ikke ødelægges og kan lånes ud/gives væk efter gennemspilning

Vi kunne ikke lide

  • Historien er brutal, og der kan uden tvivl være personer i selskabet som ikke har lyst til at være med
  • Pointsystemet er ikke altid let gennemskueligt
50 Clues – Teaser

Skriv en kommentar